ΕΚΔΟΣΕΙΣ

2018

Αντιμέτωποι με το Μέλλον

Συγγραφέας:   Γιάννος Παπαντωνίου

 
Εκδόσεις:     Παπαζήση ΑΕΒΕ (2014)
                        Νικηταρά 2, 106 78 Αθήνα
                        τηλ. 210 3822.469, 210 38.38.020
                        Fax: 210 38.09.150
                        site: www.papazisi.gr
                        e-mail: sales@papazisi.gr

 
ISBN:          978-960-02-3063-5


Περίληψη:
Το μεγάλο προτέρημα αυτού του βιβλίου είναι ότι αναλύει την ελληνική κρίση χρέους σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Ο συγγραφέας είναι εξαίρετος γνώστης της μακροοικονομίας καθώς και της ιστορίας της δημιουργίας του ευρώ. Τον γνώρισα πολύ καλά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στις Βρυξέλλες, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας.Η χώρα του βεβαίως δεν μετείχε στην πρώτη ομάδα των κρατών-μελών που προσχώρησαν στο ευρώ. Ο Γιάννος Παπαντωνίου όμως κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια την εποχή εκείνη για να προετοιμάσει την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την ίδρυση του ενιαίου νομίσματος. Η συνεισφορά του στην προετοιμασία για την εισαγωγή του ευρώ υπήρξε μεγάλη και, όπως ενθυμούμαι , οι συνάδελφοί του τον άκουγαν πάντοτε με τη μέγιστη προσοχή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Εισηγείται ριζικές μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο καθώς και στον τομέα της παιδείας. Επιπλέον επανατοποθετεί τον διάλογο στο τρέχον διεθνές πλαίσιο, σε ένα κόσμο όπου συνυπάρχουν οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εδραιώσει τη θέση τους ως υπερδύναμη, με ισχυρές χώρες που συνδυάζουν τον οικονομικό φιλελευθερισμό με τον πολιτικό αυταρχισμό. Εκείνο που διακυβεύεται πίσω από την αναγκαιότητα ενίσχυσης του συστήματος της ευρωζώνης και των μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών είναι το μέλλον της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις δικές μας ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο. Και ο αναγνώστης θα εκτιμήσει εξίσου τη συνεκτικότητα της ανάλυσης και την αποδεικτική ικανότητα αυτού του μεγάλου παιδαγωγού που είναι ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Υβ-Τιμπώ  ντε Σιλγκύ
Πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές,
Νομισματικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις,
1995-1999