ΑΡΘΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30.04.2011
Γιάννος Παπαντωνίου: Η Αλήθεια για την Οικονομία
Αποτελεί κοινό αίτημα να λεχθεί ολόκληρη η αλήθεια για την οικονομία. Χωρίς εκπτώσεις και υπεκφυγές. Που βρισκόμαστε και προς τα που βαδίζουμε; Ποιες είναι οι επιλογές; Τι πρέπει να κάνουμε;
Δεν θα σταθώ στο θέμα των ευθυνών για το πώς η Ελλάδα της ΟΝΕ και των Ολυμπιακών Αγώνων κατάντησε διεθνής επαίτης, προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Εξάλλου, στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχουν καταλογιστεί οι ευθύνες.
Θέλω μόνο να διαπιστώσω ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είναι, σήμερα, υπαρκτός και ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Μετά από δέκα μήνες εφαρμογής του Μνημονίου, που η χώρα συνήψε με την τρόικα (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) για την εξασφάλιση του δανείου των 110 δις ευρώ, το κόστος δανεισμού δεν έχει μειωθεί. Παραμένει σε απαγορευτικά ύψη, κοντά στο 13%, 10 μονάδες πάνω από το κόστος δανεισμού της Γερμανίας και των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης, και 5 έως 9 μονάδες πάνω από το κόστος δανεισμού των άλλων χωρών του Νότου.
Επιπλέον, οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να μας υποβαθμίζουν, ενώ διεθνείς αναλυτές καθώς και οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες προεξοφλούν την αδυναμία επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές πριν από το 2013, όταν λήξει το δάνειο της τρόικας. Διαμορφώνεται η εκτίμηση ότι η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα προϋποθέτει μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δηλαδή χρεοκοπία. Με άλλα λόγια, ότι για να γίνει το χρέος βιώσιμο, και να δικαιολογεί τη συνέχιση της βοήθειας, θα πρέπει να μειωθεί κατά ένα ποσοστό της τάξης του 40%.
Όμως, η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε ζημιά των ξένων και εγχώριων δανειστών του ελληνικού δημοσίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι, για τη χώρα μας, ταπεινωτική και επικίνδυνη. Θα οδηγήσει σε διαζύγιο, για πολλά χρόνια, από τις διεθνείς αγορές διότι οι πιστωτές δεν θα ξεχάσουν γρήγορα τις ζημιές που θα έχουν υποστεί και θα συνεχίσουν να απαιτούν υψηλούς τόκους. Κατά συνέπεια, η οικονομική εξάρτηση της Ελλάδας θα εξακολουθήσει, αποτελώντας στίγμα για χώρα που μετέχει σε μια ισχυρή νομισματική ένωση.
(Το κείμενο αποτελεί ομιλία του κ. Γιάννου Παπαντωνίου από την εκδήλωση που οργάνωσε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής την Πέμπτη 7 Απριλίου 2011 με θέμα: «Η Κρίση ως Ευκαιρία: Επενδύσεις στην Ελλάδα Σήμερα»)