ΑΡΘΡΑΔΙΑΦΟΡΑ

26.06.2010

AΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Σκάλες

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ που, δέκα χρόνια αργότερα, προκαλεί ένα σφίξιµο στην καρδιά. Οι Δίδυµοι Πύργοι έχουν χτυπηθεί και από τους ψηλούς ορόφους βγαίνει καπνός. Την ίδια ώρα όλοι οι µάχιµοι πυροσβέστες της Νέας Υόρκης – ακόµη και οι έχοντες ρεπό – τρέχουν στο World Trade Center. Μπαίνουν στο κτίριο από µέσα ή ανεβαίνουν µε μεγάλες εξωτερικές σκάλες. Όλοι σχεδόν πηγαίνουν στον χαµό– έχουν, άλλωστε, την εμπειρία να γνωρίζουν ότι οι δύο ουρανοξύστες δεν θα αντέξουν. Αλλά όταν πρέπει να κάνεις τη δουλειά σου, πρέπει να κάνεις τη δουλειά σου.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑΜΙΣΗ χρόνο, η ελληνική οικονοµία καίγεται. Η κυβέρνηση Παπανδρέου στην αρχή υποτίµησε τον καπνό. Ακόµη χειρότερα: κάποιες άστοχες ενέργειες µεταξύ Οκτωβρίου 2009 και Ιανουαρίου 2010 έριξαν λάδι στη φωτιά. Άπαξ όµως και φάνηκαν φλόγες ουδείς αισθάνθηκε την ανάγκη να επιστρατεύσει όλους όσοι ήξεραν από πυρόσβεση. Όλα αυτά ενώ η Λούκα δεν συμφωνούσε µε τον Παπακωνσταντίνου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν είχε ενεργό οικονοµικό σύμβουλο – αφού ο Ηρακλής Πολεµαρχάκις σπανίως ήταν εντός εικόνας. Επικουρικά κινήθηκε ο Χάρης Παµπούκης – ιδίως σε θέµατα διεθνών επαφών – και κάποιοι από τους κρατικούς τραπεζίτες.

ΩΣΤΟΣΟ, η φωτιά μεγάλωνε. Σε καµία στιγµή όµως το Μαξίµου δεν σκέφτηκε σοβαρά να ενεργοποιήσει τα προ του 2004 οικονοµικά επιτελεία. Αυτά έµειναν στο περιθώριο – όπως και ο Κώστας Σηµίτης. Αντιθέτως, ενοχοποιήθηκαν πολιτικά µε την παραφιλολογία περί Εξεταστικής για την Οικονοµίακι ύστερα µε τη συµπερίληψή τους στο πόρισµα– της ντροπής – για την υπόθεση Siemens.

Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ είναι το πιο πολυσυζητημένο από τα πρόσωπα αυτά. Κάποιοι επιµένουν να βλέπουν σκιές στο προφίλ του. Ωστόσο, χθες συµµετείχε σε µια κλειστή συζήτηση του think-tank των Βρυξελλών Centre for European Reform. Στο τραπέζι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν βαν Ρόµπαϊ, ο πρώην επίτροπος Μάριο Μόντι, ο βέλγος υπουργός Οικονοµικών Ντιντιέ Ρέιντερς και ένας Τζορτζ Σόρος. Η κουβέντα ξεκίνησε για το ευρώ και, όπως αναµενόταν, κατέληξε στην Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Πώς γίνεται ο Γιάννος να βρίσκει θέση πλάι στον Ρόµπαϊ και τον Σόρος στις Βρυξέλλες, αλλά να είναι αποδιοποµπαίο πρόσωπο στην Αθήνα; Η απορία δεν αφορά µόνο τον Παπαντωνίου. Αφορά και πολλούς άλλους– όπως τον Νίκο Χριστοδουλάκη ήτον Γιώργο Φλωρίδη. Και αφορά πρωτίστως τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σηµίτη, που τον θυµήθηκε προσφάτως η κυβέρνηση όταν τα βρήκε µπαστούνια µε τους Γερµανούς, µε αποτέλεσµα να τον επισκεφθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ µας είναι κτίριο που καίγεται. Ο φόβος πλέον είναι µήπως καταρρεύσει. Ο Παπανδρέου, ο Παπακωνσταντίνου και µερικοί άλλοι αγωνίζονται να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόµενο – µόνοι τους.
 
 
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 3 Μαρτίου 2011