ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
03.12.2021
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ κ. Γ. ΠΑΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ : ''ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ'' 3.12.21
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσίαση του βιβλίου Απέναντι στους Ανέμους
3 Δεκεμβρίου 2021
.
Πραγματοποιήθηκε προχθές, 1η Δεκεμβρίου 2021, στην ταράτσα Ολυμπιάς, Αθηνών 57, η παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) και πρώην Υπουργού κ. Γιάννου Παπαντωνίου Απέναντι στους Ανέμους (Εκδόσεις Παπαζήση).
Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι κκ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Λιαργκόβας , Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, Jean Monnet Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και Γιάννης Μεϊμάρογλου , Εκδότης του ηλεκτρονικού Περιοδικού metarithmisi.Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Σοφία Ροδοπούλου, η οποία διάβασε επίσης αποσπάσματα από το βιβλίο.
Ο κ. Ιωακειμίδης αναφέρθηκε κυρίως στην συμβολή του κ. Παπαντωνίου στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Επικεντρώθηκε στην έγκριση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ), που ήταν το κλειδί για την ενεργότερη συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις ευρωπαϊκές διαδικασίες και την άντληση σημαντικών πόρων για αναπτυξιακά έργα, καθώς και στην ένταξη στο ευρώ. Ο κ. Παπαντωνίου οργάνωσε την ενταξιακή προσπάθεια από το ξεκίνημά της το 1994 μέχρι τον Ιούνιο του 2000, όταν υπέγραψε την προσχώρηση της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Ο κ. Λιαργκόβας αναφέρθηκε στην ίδια την ενταξιακή διαδικασία, επισημαίνοντας ότι το Πρόγραμμα Σύγκλισης ήταν το μόνο από τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής της μεταπολιτευτικής περιόδου που εφαρμόστηκε με συνέπεια και επιτυχία. Τόνισε, επίσης, ότι το ίδιο ισχύει για την υποτίμηση της δραχμής το 1998: Ήταν η μόνη μεταξύ αντίστοιχων συναλλαγματικών προσαρμογών που απέδωσε ουσιαστικά οφέλη, γιατί ελέγχθηκαν αποτελεσματικά οι πληθωριστικές πιέσεις με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Μειμάρογλου ανέδειξε ιδιαίτερα την συμβολή του κ. Παπαντωνίου στον εκσυγχρονισμό της χώρας μέσα από την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις που προβλήθηκαν. Με αναφορά στην έξαρση του λαϊκισμού τα τελευταία χρόνια σημείωσε ότι η ελληνική κεντροαριστερά πρέπει να επιστρέψει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αν θέλει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε τα εξής: «Προσπάθησα, μαζί με άλλους, να συμβάλω στο να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα μας. Αγωνίστηκα για τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και τη συμμετοχή σε μια οικονομική και νομισματική ένωση που θα συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη. Η ένταξη στην Ευρωζώνη το 2000 αποτέλεσε την κορύφωση αυτής της προσπάθειας. Αγωνίστηκα για την ισχυροποίηση της οικονομίας ώστε να μπορέσει να προσφέρει περισσότερη κοινωνική ευημερία. Αγωνίστηκα για την ανασυγκρότηση της θεσμικής υποδομής του κράτους προωθώντας μεταρρυθμίσεις. Το Απέναντι στους Ανέμους συνοψίζει μια στάση ζωής. Συνδέει νοερά τους σταθμούς ενός αγώνα που δεν εγκατέλειψα.
Πολλές και ισχυρές δυνάμεις είχαν συμφέρον να παραμείνει η κατάσταση όπως ήταν, χωρίς να αλλάξει τίποτα. Για να μην διαταραχτούν ισορροπίες που τους συνέφεραν. Οι επιθέσεις που δέχτηκα ήταν ιδιαίτερα έντονες. Επέμεινα στις επιλογές μου και συγκρούστηκα. Όμως, η επιτυχία του ευρώ και οι ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας δεν συγχωρήθηκαν. Οι αντίπαλες δυνάμεις έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διαβάλουν την ένταξη και στη συνέχεια να την υπονομεύσουν. Ένα αδίστακτο πολιτικο-δικαστικό κατεστημένο, ενορχηστρωμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνωμότησε εναντίον μου για να με φυλακίσει χωρίς δίκη. Κατέβαλα προσωπικά βαρύ τίμημα, ενώ λίγο έλειψε η προσπάθεια να εκτροχιαστεί. Όταν εκδηλώθηκε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η Ελλάδα κινδύνευσε να αποχωρήσει χρεοκοπημένη από την Ευρωζώνη χωρίς, όμως, να αποφύγει τη χειρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση της νεότερης ιστορίας της σε ειρηνική περίοδο.
Μπήκαμε στη τρίτη δεκαετία αυτού του αιώνα φορτωμένοι με προβλήματα. Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Χρειαζόμαστε κυβερνήσεις αποφασισμένες να προχωρούν «απέναντι στους ανέμους». Η πολιτική ευθύνη για την ανάδειξη τέτοιων κυβερνήσεων είναι συλλογική. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε, έστω κατά το ελάχιστο μέρος που μπορεί ο καθένας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και, ακόμα περισσότερο, στις νέες και τους νέους, που θα ζήσουν σε ένα διαφορετικό κόσμο από τον δικό μας, πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό.
Πολλοί, τα τελευταία χρόνια, επιδίωξαν να με θέσουν εκτός μάχης. Πλησίασαν το στόχο, αλλά δεν τα κατάφεραν. Είμαι εδώ. Και θα είμαι παρών στους αγώνες που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που θέλουμε».